Det kan være at en venn eller venninne plutselig oppfører seg annerledes enn han eller hun pleier. Kanskje vennen din ikke vil være med på de samme tingene som tidligere? Eller at venninnen din plutselig blir mindre interessert i og mindre til stede på skolen? Eller det kan ha skjedd noe spesielt som gjør at vennen din blir redd eller trist.
Hvis du ser at noen har det vanskelig, kan du være til god hjelp bare ved å bry deg. Du kan for eksempel spørre hvordan han eller hun har det, og spørre om det er noe du kan gjøre for dem. Kanskje vennen din ikke vil si noe, men det kan uansett være godt å høre at du er der hvis det trengs.
Når kjærlighetssorgen ikke går over
De fleste unge har kjent på følelser som kjærlighetssorg, ensomhet, utilstrekkelighet, og manglende selvtillit eller selvfølelse. Det er helt normalt, og for de fleste går disse følelsene over av seg selv. Hvis du har en venn som har vært trist på grunn av kjærlighetssorg i flere måneder, og ikke klarer å fungere normalt igjen, kan det være en god idé å snakke med noen som vet hva som skal til for å komme videre. For eksempel en voksen dere har tillit til. Det kan være en forelder, en lærer, rådgiver på skolen, eller helsesøster. Dere kan også stille spørsmål til fagpersonene på www.klara-klok.no. De vil svare innen noen dager.
Hva kan du gjøre?
Det er ikke alle som ser at de kan trenge hjelp for å komme seg gjennom problemene. Derfor er det viktig at du som venn bryr deg. Du kan for eksempel spørre ”Hvordan har du det egentlig? Hvordan går det med deg? Du har vært nedfor veldig lenge nå. Kanskje du burde snakke med helsesøster eller noe? Jeg kan godt bli med deg.”
Det hjelper å snakke
Alle har det vanskelig med tanker og følelser i perioder. Noen ganger føles det ekstra ille, og for noen går ikke disse følelsene og tankene over av seg selv. Det er helt vanlig å ha det slik iblant. Hver femte ungdom opplever dette en eller annen gang, og ofte hjelper det å snakke om det.
Du skal ikke være terapeut
Mange ungdommer tar veldig mye ansvar for venner som har det vanskelig. Det er bra å bry seg, men hvis du blir betrodd alvorlige problemer er det viktig at du snakker med en voksen du har tillit til. Hvis en byrde er for tung for vennen din å bære alene, så er den for tung for deg også. Husk at venner skal støtte og lytte – ikke behandle
Du er ikke alene om ansvaret. Det går an å be om hjelp på vegne av en venn, og det går an å gjøre det anonymt. Ta kontakt med helsesøster, rådgiver på skolen eller en helsestasjon for ungdom dersom du er bekymret. Disse har taushetsplikt.
...men du kan være en god venn
Vær en støtte for den du ønsker å hjelpe, vær tillitsfull, lytt og fortell hvor man kan få hjelp. Tilby deg gjerne å følge vennen din til helsesøster eller til legen.
Mange vegrer seg for å spørre fordi de er redde for å gjøre ting verre. Det er mye bedre å spørre enn å late som ingen ting.
Hvis du kjenner noen som du vet har opplevd noe vondt eller har det vanskelig, er det aller best å spørre dem og vise at du bryr deg.
Si for eksempel: Jeg vil at du skal vite at jeg gjerne hører på deg hvis du vil snakke. Vi kan godt gå en tur i kveld (vær konkret og tilgjengelig).
Jeg kan ikke få sagt det nok.SNAKK SAMMEN!! IKKE VÆR REDD, BETRO DEG TIL EN VENN! DU ER IKKE ALENE!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar